Tényleg ennyire hasznos a mazsolás víz?

Tényleg ennyire hasznos a mazsolás víz?

A mazsola fogyasztása valóban számos egészségügyi előnnyel jár – a mazsolavíz viszont nagy valószínűséggel nem sokat tesz hozzá az egészségedhez.

Ha szeretnél egy kicsit „egészségturbósítani” a napodon, könnyen belefuthatsz olyan cikkekbe és posztokba, amelyek lelkesen dicsérik a mazsolával átitatott víz, vagyis a mazsolavíz fogyasztását.

„Tele van antioxidánssal!”
„Fokozza a vasbevitelt!”
„Segíti a fogyást, javítja a bőrt, rendbe teszi a bélrendszert!”

És így tovább.

De vajon tényleg így van? Lehet, hogy egy mazsolával áztatott víz a hiányzó csodafegyver az egészségesebb élet felé?
Gillian Culbertson, RD, LD, regisztrált dietetikus segít tisztábban látni, mi is az a mazsolavíz, és mennyire megalapozottak a róla szóló ígéretek.

Mi az a mazsolavíz?

A mazsolavíz – más néven kishmish-víz – egy nagyon egyszerű ital: tulajdonképpen vízben áztatott mazsola, amit általában egy éjszakán át hagynak állni.

A klasszikus elkészítési mód:

  1. Felforralod a vizet.

  2. Hozzáadsz egy kisebb marék mazsolát.

  3. Lezárod a tűzhelyet.

  4. Hagyd állni a keveréket egy éjszakán át.

  5. Másnap leszűröd, kiveszed a mazsolát.

  6. Megiszod a maradék, enyhén barnás, édeskés vizet.

Az eredmény: egy halvány aranybarna színű, lágyan édeskés ital.
Első ránézésre úgy tűnhet, hogy ez egy egyszerű, de „szuperhatású” wellness-ital.

Csakhogy… lehet, hogy mégsem egészen az.

Valóban jót tesz a mazsolavíz?

A mazsolavíz rajongói szerint ez az ital:

  • lassítja a bőr öregedését,

  • méregteleníti a májat,

  • csökkenti az éhségérzetet, ezáltal segíti a fogyást,

  • enyhíti a székrekedést,

  • dúsabbá teszi a hajat,

  • sőt, egyes beszámolók szerint a PCOS (policisztás ovárium szindróma) kezelésében is segít.

Fontos azonban megérteni, hogy ezek az állítások főként a mazsola (és a szőlő) ismert, lehetséges egészségügyi előnyein alapulnak – nem azon, hogy ezeket az előnyöket ténylegesen vizsgálták volna mazsolavízre vonatkozóan.

Vagyis: a mazsola jótékony hatásait sokkal inkább a mazsola elfogyasztásával érheted el, nem feltétlenül azzal, hogy a levét iszod.

Culbertson szerint az sem túl valószínű, hogy a mazsola tápanyagainak jelentős része átkerülne a vízbe:

„A mazsola nem igazán oldódik jól a vízben, vagyis nem bomlik le annyira, hogy a tápanyagok nagy része kioldódjon” – magyarázza. „A tápanyagtartalom túlnyomó része magában a mazsolában marad, nem a vízben.”

Mit nem ad meg neked a mazsolavíz?

A mazsolavíz hívei gyakran állítják, hogy az ital magas C-vitamin-tartalmú.

Nézzük a számokat:
kb. 50 szem mazsola mindössze a napi C-vitamin szükséglet kb. 1%-át biztosítja. Ez önmagában sem túl sok – de a helyzet ennél is rosszabb.

Mazsolavíz készítésekor a vizet felforralod, majd a mazsolát ebben áztatod. A C-vitamin:

  • vízben oldódik,

  • hőre érzékeny, vagyis a forralás során nagy része lebomlik.

„Nagy valószínűséggel a C-vitamin szinte teljesen elpusztul a készítés során” – mondja Culbertson.

A mazsola rosttartalma szintén fontos – kb. 3% DV 50 szem mazsolában –, de ez a rost a mazsolában marad, és nem oldódik a vízbe. Ha tehát csak a levet iszod meg, a rost előnyeit sem igazán élvezed.

Ami viszont jó eséllyel átkerül a vízbe, az a cukor (legalább egy része). Mivel a mazsolavíz enyhén édes ízű, ez arra utal, hogy a szőlőcukor/fruktóz egy része kioldódik.

50 szem mazsola körülbelül 17 gramm cukrot tartalmaz. Nem tudjuk pontosan, ebből mennyi kerül a vízbe – nincs róla megbízható kutatás –, de annyi biztos, hogy ha az ital édes, akkor cukor is van benne.

És itt jön a lényeg:

  • lesz benne cukor,

  • rost viszont nem, ami normál esetben lassítaná a cukor felszívódását.

Így a mazsolavízben lévő cukor gyorsabban emeli a vércukorszintedet, mint maga a komplett mazsola. Ha cukorbeteg vagy, inzulinrezisztenciád van, vagy egyszerűen figyelsz a cukorbevitelre, érdemes óvatosnak lenned ezzel az itallal.

Összefoglalva: érdemes inni mazsolavizet?

A jelenlegi ismeretek alapján nincs bizonyíték arra, hogy a mazsolavíz:

  • csodát tenne a bőröddel,

  • méregtelenítené a májadat,

  • különösebben segítené a fogyást,

  • vagy bármilyen speciális módon támogatná az egészségedet.

Ugyanakkor nincs arra utaló jel sem, hogy önmagában ártalmas lenne – hacsak nem vagy allergiás a szőlőre/mazsolára, illetve nem kell kifejezetten figyelned a cukorbevitelre.

Ha szereted az ízét, van otthon sok mazsolád, és szívesen innál valami enyhén édeskés, aromás vizet, akkor nyugodtan készíthetsz magadnak mazsolavizet. Ilyenkor lényegében egy infúziós vízről (ízesített vízről) van szó.

„A mazsolavíz lényegében egy ízesített víz, ami segíthet változatosabbá tenni a folyadékfogyasztást” – mondja Culbertson. „Ha szereted, bátran idd – csak ne várj tőle komoly, látványos, táplálkozástani csodát.”

Ha valódi, bizonyított egészségügyi előnyöket szeretnél a mazsolától, továbbra is az a legegyszerűbb út, ha magát a mazsolát eszed meg – mértékkel, kiegyensúlyozott étrend részeként.