Szív-barát élelmiszerek, melyeket hozzáadhatsz a bevásárlólistádhoz

Szív-barát élelmiszerek, melyeket hozzáadhatsz a bevásárlólistádhoz

A természetesebb, teljes értékű élelmiszerek fogyasztása jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Gyakran mondják, hogy valaki szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út – és ez egész szó szerint is igaz lehet. Amit nap mint nap a tányérodra teszel, közvetlenül hat arra, hogyan működik a szíved és az érrendszered. Egy jól összeállított, szívbarát étrend segíthet megelőzni a szívbetegségeket, és csökkentheti a szívinfarktus vagy stroke kockázatát.

Felmerül a kérdés: mit érdemes gyakrabban a bevásárlókosaradba tenni, ha a szíved egészségét szeretnéd óvni?
Julia Zumpano, RD, LD, prevenciós kardiológiai dietetikus ebben ad kapaszkodókat.

Mitől lesz egy étel szívbarát?

A szíved egy erős „pumpa”, amely a vért a testedben futó, nagyjából 60 000 mérföldnyi érhálózaton keresztül keringeti. Minden egyes szívdobbanásnál vér jut a szervekhez és szövetekhez, hogy oxigént és tápanyagokat kapjanak.

Ennek az áramlásnak a zavartalan fenntartása életbevágóan fontos. És itt jön képbe az étrend: az, hogy mit és milyen gyakran eszel, nagyban befolyásolja, mennyire „szabadon folynak” az ereid.

Ha rendszeresen fogyasztasz telített zsírokban és transzzsírokban gazdag ételeket – például sok zsíros, feldolgozott húst, gyorséttermi fogásokat, cukros péksütiket –, az:

  • emelheti a vér koleszterinszintjét,
  • fokozhatja az érfalakra rakódó plakkok képződését,
  • hosszú távon növelheti a szívinfarktus és stroke kockázatát.

Gondolj úgy a véredre, mint vízre, az ereidre pedig, mint csövekre:

  • a teljes értékű, természetesebb ételek segítenek tisztán tartani a „csöveket”,
  • a zsíros, erősen feldolgozott ételek viszont „dugulást” okozhatnak.

„Nagyon fontos, hogy megértsük, hogyan hat az étkezésünk a szervezetünkre” – mondja Zumpano. „Bizonyos ételek rendszeres fogyasztásával határozottan csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.”

Szívbarát élelmiszerek – mit érdemes gyakrabban enni?

Az artériák „eltömődése” elleni küzdelem ott kezdődik, hogy tudatosabban válogatsz a boltban.

Íme néhány élelmiszercsoport, amit érdemes beépítened a heti menüdbe.

1. Halak – különösen a zsíros tengeri halak

Az omega–3 zsírsavak talán ijesztően hangzanak, de valójában az egyik legfontosabb „jó zsír”, ami a szív egészsége szempontjából igazi aduász.

Az omega–3 zsírsavak:

  • csökkenthetik a trigliceridszintet,
  • növelhetik a HDL („jó”) koleszterin szintjét,
  • segíthetnek megelőzni az artériákban a plakkok felhalmozódását.

Kiváló omega–3-források a következő halak:

  • lazac
  • hering
  • makréla
  • laposhal
  • tonhal
  • pisztráng

Az amerikai táplálkozási ajánlások (Dietary Guidelines for Americans, 2020–2025) szerint az egészséges étrend részeként heti kb. 2 adag (összesen kb. 200–250 g) tengeri hal javasolt felnőtteknek.

(Bizonyos halfajták higanytartalma magasabb lehet, ezért mindig érdemes megbízható forrásból vásárolni, és figyelembe venni az orvosi ajánlásokat – például várandósság esetén.)

2. Diófélék és magvak

Ha nem szeretsz halat enni, az omega–3 zsírsavak növényi formához is hozzájuthatsz. Az alfa-linolénsav (ALA) a növényi omega–3 egyik típusa, amelyet többek között az alábbiak tartalmaznak:

  • dió
  • lenmag
  • chia mag
  • tökmag
  • kendermag

Ezek a magvak és diófélék:

  • egészséges, telítetlen zsírokat tartalmaznak,
  • segíthetnek a koleszterinprofil javításában,
  • gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.

Fontos viszont, hogy kalóriadúsak, ezért a mennyiségre figyelj:
egy kis marék (kb. 20–30 g) bőven elég egy napra. Válassz sótlan, natúr verziókat, amikor csak lehet.

3. Bogyós gyümölcsök

A bogyósok kicsik, de nagyon erősek, ha a szívedről van szó.

Tele vannak:

  • fitonutriensekkel (növényi védőanyagokkal),
  • antioxidánsokkal,
  • és rosttal.

Segíthetnek:

  • védeni a sejteket az oxidatív károsodástól,
  • csökkenteni a gyulladást,
  • mérsékelni az LDL („rossz”) koleszterinszintet.

Szívbarát bogyós gyümölcsök például:

  • szeder
  • áfonya
  • málna
  • eper

4. Egyéb gyümölcsök

Nem csak a bogyósok számítanak. A kutatások alapján sok más gyümölcs is összefügg a jobb szív- és érrendszeri egészséggel.

Ilyenek például:

  • alma
  • citrusfélék (narancs, mandarin, grapefruit)
  • szőlő
  • mangó
  • papaja
  • körte
  • gránátalma

A gyümölcsök természetes cukrot tartalmaznak, de rosttal együtt, így másképp hatnak a szervezetre, mint az üdítők vagy édességek. A rostok segítenek a vércukorszint és koleszterin szabályozásában.

5. Zab és más teljes kiőrlésű gabonafélék

A szerény zab igazi szívvédő sztár.

Egy tál zabkása:

  • magas oldható rosttartalommal bír,
  • segíthet csökkenteni az össz- és LDL-koleszterint,
  • hosszabban tartó jóllakottságérzetet ad.

Egyes vizsgálatok szerint már hat hét rendszeres zabfogyasztás is mérhető javulást hozhat a koleszterinszintben.

Érdemes más teljes kiőrlésű gabonákat is gyakrabban választanod, például:

  • barna rizs
  • quinoa
  • teljes kiőrlésű kenyér, tészta, keksz
  • farro, bulgur, árpa

6. Hüvelyesek

A hüvelyesek igazi tápanyag-bajnokok:
magas a rost-, fehérje- és ásványianyag-tartalmuk, miközben alacsony a telített zsírtartalmuk.

Szívbarát hüvelyesek:

  • lencse
  • csicseriborsó
  • vörös bab, fekete bab, vesebab, pinto bab stb.

A kutatások szerint a rendszeres hüvelyesfogyasztás:

  • csökkentheti a vérnyomást,
  • javíthatja a koleszterinszinteket,
  • ezzel együtt mérsékelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

7. Szójaalapú termékek

A tofu, tempeh, edamame és más szójakészítmények jó alternatívát jelentenek a zsíros húsokkal szemben.

Ha hetente többször is hús helyett szójaalapú fehérjét választasz:

  • csökkentheted a telítettzsír-bevitelt,
  • ezáltal hozzájárulhatsz a koleszterinszint csökkentéséhez,
  • miközben jó minőségű növényi fehérjéhez jutsz.

8. Színes zöldségek – egyél „szivárványt”

A „szivárványt enni” nem csak egy jól hangzó mondat – valódi biológiai jelentősége van. Minden szín más-más fitonutrienseket és antioxidánsokat jelent.

Érdemes minél több színt tenned a tányérodra:

  • narancssárga: sárgarépa, sütőtök, édesburgonya
  • piros: paradicsom, cékla, piros paprika
  • sárga: sárga paprika, kukorica
  • zöld: spenót, kelkáposzta, mángold, fejes saláta, rukola stb.

A zöld leveles zöldségekben található nitrátok segíthetnek az erek tágításában, javíthatják a véráramlást, és hozzájárulhatnak az egészséges vérnyomáshoz.

9. Étcsokoládé

Igen, jól látod: az étcsoki is lehet szívbarát – bizonyos feltételekkel.

Az étcsokoládé flavonoidokban gazdag, amelyek:

  • segíthetnek az erek ellazításában,
  • javíthatják a véráramlást,
  • mérsékelhetik a vérnyomást,
  • védenek a sejtkárosodástól.

Fontos szempontok:

  • legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét válassz,
  • fogyaszd mértékkel (pár kocka, nem egy tábla),
  • ne tekintsd főételnek – maradjon inkább egy okos, mértékletes desszert.

A tejcsoki és a fehér csoki ezzel szemben:

  • több cukrot és zsírt,
  • kevesebb flavonoidot tartalmaz,
    ezért nem igazán számítanak szívbarát választásnak.

Kicsi lépések, nagy hatás

Az étrend nem az egyetlen tényező a szívbetegségek kialakulásában.
Szerepe lehet:

  • a genetikának,
  • meglévő betegségeknek,
  • bizonyos gyógyszereknek,
  • fertőzéseknek,
  • és természetesen az életkornak is.

De az, hogy mit eszel nap mint nap, az a kezedben van.

„Az általunk választott ételek jelentősen befolyásolják a szívünk állapotát” – hangsúlyozza Zumpano.

A felsorolt élelmiszerek nagy része a mediterrán étrend alappillére. Ez az az étkezési minta, amely világszinten az egyik legjobban kutatott, és amelyet gyakran „arany standardként” emlegetnek szívvédő étrendként: sok zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona, hüvelyes, olívaolaj, hal, magvak, diófélék – kevés feldolgozott étellel és vörös hússal.

Ha szeretnél változtatni, nem kell mindent egyszerre megforgatni.

  • Kezdheted azzal, hogy hetente 1–2-szer halat választasz.
  • Vagy desszertként sütemény helyett gyümölcsöt eszel.
  • Vagy a fehér kenyér helyett kipróbálsz egy jó minőségű teljes kiőrlésűt.

„Minden nap többször eszünk” – mondja Zumpano. „Ez rengeteg lehetőség arra, hogy apró döntésekkel a szívünk javára döntsünk.”

Ajánlott termékek

Quinoa shiitake gombával és mogyoróval – 250 g
Quinoa shiitake gombával és mogyoróval – 250 g
BIO Pirított csicseriborsó – paradicsom bazsalikommal 90 g
BIO Pirított csicseriborsó – paradicsom bazsalikommal 90 g
BIO Csicseriborsó – 150 g
BIO Csicseriborsó – 150 g
BIO Krémleves – csicseriborsó 30 g
BIO Krémleves – csicseriborsó 30 g
BIO Csicseriboró-lencse kuszkusz – 400 g
BIO Csicseriboró-lencse kuszkusz – 400 g
Beluga fekete lencse – 300 g
Beluga fekete lencse – 300 g
BIO Barna Basmati rizs – 500 g
BIO Barna Basmati rizs – 500 g
BIO Quinoa krékerek – szezámmag 100 g
BIO Quinoa krékerek – szezámmag 100 g
BIO fekete quinoa – 500 g
BIO fekete quinoa – 500 g