4 ok, amiért érdemes kipróbálja a Shirataki (csoda) tésztát

4 ok, amiért érdemes kipróbálja a Shirataki (csoda) tésztát

A rostokban gazdag shirataki tészta javíthatja a vércukorszintet, segítheti az emésztést és támogatja a fogyást

Lehet egyetlen ételnek ennyi „szuperképessége”? A shirataki tészta rajongói szerint igen. Ezek a hosszú, áttetsző, zselés állagú tészták a konjac (ejtsd: kahn-jak) növényből készülnek, és különlegességük, hogy nagyon magas a rosttartalmuk, miközben szinte teljesen kalóriamentesek.

„Sokan csodatésztának hívják, mert eltelít – mint a hagyományos tészta –, mégis alig tartalmaz szénhidrátot és kalóriát” – mondja Gillian Culbertson, RD, LD, regisztrált dietetikus.

Culbertson elmagyarázza, miért érdemes ezt a különleges tésztát időnként beépíteni az étrendedbe.

Mi az a shirataki?

A shirataki szó japánul azt jelenti: „fehér vízesés”, ami tökéletesen leírja a tészta áttetsző megjelenését. Gyakran nevezik konjac tésztának is, mivel a konjac növény gumójából készül.

„A konjac gyökeréből lisztet vagy gélszerű állagú anyagot készítenek, és ebből formázzák meg a shirataki tésztát vagy a rizsszem nagyságú shirataki rizst” – magyarázza Culbertson. A konjac különlegessége, hogy rendkívül gazdag glükomannán nevű oldható rostban.

A shirataki tészta összetétele:

  • kb. 97% víz
  • kb. 3% konjac liszt

A legtöbb boltban kétféle változatot találsz:

  • szárított tésztát, főzés előtt áztatni vagy főzni kell,
  • nedves, folyadékban csomagolt tésztát, amely általában a tofu vagy más ázsiai élelmiszerek közelében található.

Egészséges a shirataki tészta?

Egy kicsit igen, egy kicsit nem. A shirataki tészta nem tartalmaz sok vitamint vagy ásványi anyagot, és energiatartalma is minimális. Ugyanakkor olyan előnyöket kínál, amelyek miatt sok étrendbe remekül beilleszthető: segítheti az emésztést, csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja a koleszterinértékeket, és hozzájárulhat a fogyáshoz.

Egy csésze (kb. 1 adag) shirataki tészta:

  • 20 kcal
  • 6 g szénhidrát
  • 6 g rost (a napi ajánlott érték kb. 21%-a)

A számok látványosak, de Culbertson szerint érdemes jobban megérteni, mit is tud ez a tészta.

1. Javíthatja az emésztést

A shirataki tésztában lévő glükomannán egy vízben oldódó rost, amely gél állagúvá válik, amikor folyadékkal érintkezik.

„Ez a gél bevonja a beleket, és lassan halad végig az emésztőrendszeren” – mondja Culbertson.

Ennek hatásai:

  • Tartós jóllakottságérzet:
    A lassabb emésztés miatt hosszabb ideig érzed magad jóllakottnak, ami segít elkerülni a túlevést.
  • Jobb bélflóra:
    A glükomannán prebiotikumként működik, vagyis táplálja a bélben lévő hasznos baktériumokat. Ez hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez, az emésztés javulásához és a bélrendszer egyensúlyához.
  • Rendszeresebb bélmozgás:
    A rost hozzájárul a széklet formálásához, csökkentheti a székrekedést és az aranyér kockázatát.

2. Csökkentheti a koleszterin- és vércukorszintet

A shirataki tészta szinte nem tartalmaz emészthető szénhidrátot, a rost pedig lassítja a felszívódást. A fehér lisztből készült tésztákkal szemben így:

  • nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet,
  • segíthet a prediabétesz, cukorbetegség vagy metabolikus szindróma étrendi kezelésében,
  • csökkentheti az LDL („rossz”) koleszterinszintet – ehhez persze további kutatás szükséges.

3. Segítheti a fogyást

A shirataki tészta:

  • nagyon kevés kalóriát tartalmaz,
  • nulla zsírt tartalmaz,
  • magas rosttartalmú,
  • hosszú ideig eltelít.

Ez a kombináció különösen előnyös fogyókúra során. Egy áttekintő kutatás kimutatta, hogy a konjac-glükomannán rendszeres fogyasztása kismértékű, de tartós súlycsökkenést eredményezhet túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél.

4. Jól beilleszthető speciális étrendekbe

A shirataki tészta nem tartalmaz búzát, tejet vagy tojást, így ideális lehet ételallergia vagy intolerancia esetén.

Különösen jól működik az alábbi étrendekben:

  • gluténmentes étrend
  • keto diéta
  • low-FODMAP étrend
  • vegán étrend

Lehet minden nap shirataki tésztát enni?

Lehet, de nem ajánlott.

„A változatos étrend sokkal egészségesebb és fenntarthatóbb” – emlékeztet Culbertson. Akárhogy is, a shirataki nem tartalmazza az összes fontos tápanyagot, ezért nem jó ötlet minden étkezés középpontjába tenni.

Miért nem érdemes napi szinten fogyasztani?

  • Túl alacsony vércukorszint:
    Cukorbetegség elleni gyógyszerek mellett a glükomannán akár hipoglikémiát is okozhat.
  • Emésztési panaszok:
    Nagy adagban a glükomannán puffadást, gázképződést, hasmenést és görcsöket okozhat.
  • Túl lassú emésztés:
    Ha elhízás elleni gyógyszert szedsz – amelyek szintén lassítják az emésztést –, a shirataki tészta túl gyakori fogyasztása súlyos székrekedéshez vagy bélműködési problémákhoz vezethet.