A mazsola fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár – de a mazsolavíz valószínűleg nem tesz túl sokat az Ön számára.
Ha szeretnél egy kicsit több tápértéket belevinni a napodba, akkor az ötletkeresés során talán olyan weboldalakon és kiadványokban találod magad, amelyek a mazsolás víz fogyasztásának előnyeit dicsérik.
„Antioxidánsok!” – harsogják a címlapok. „Több vas! Fogyás! Javítsd a bőröd! Jótékonyan hat a bélrendszered egészségére!”
És így tovább.
De vajon tényleg így van ez? Lehet, hogy egy mazsolával átitatott vízzel készült ital fogyasztása a hiányzó láncszem az általános egészséged javításához?
Gillian Culbertson, RD, LD regisztrált dietetikussal beszélgettünk arról, hogy mi is az a mazsolás víz, és hogy valóban rendelkezik-e azokkal a táplálkozási előnyökkel, amelyekről hallottál.
Mi az a mazsolás víz?
A mazsolavíz, más néven kishmish-víz egy olyan ital, amelyet mazsolák éjszakai áztatásával készítenek.
Elkészítése elég egyszerű:
- Forraljunk fel két adag vizet
- Adjunk hozzá egy kevés mazsolát
- Kapcsold le a tűzhelyet
- Hagyjuk ázni egy éjszakán át
- Vedd ki belőle a mazsolát
- Idd meg a vizet
Az eredmény egy világos aranybarna színű és enyhén édes ízű ital lesz.
És badda-bumm! Úton vagy az egészségesebb éned felé!
Kivéve, hogy talán nem egészen.
Jót tesz a mazsolás víz?
A mazsolás víz hívei azt mondják, hogy a mazsolával áztatott víz fogyasztása mindenféle nagyszerű dolgot tesz a szervezeteddel.
A mazsolás víz állítólagos előnyei között olyan dolgok szerepelnek, mint:
- A bőr öregedésének minimalizálása.
- A máj méregtelenítése.
- Csökkenti az éhségérzetet, ami fogyáshoz vezet.
- Enyhíti a székrekedést.
- Vastagabb hajat növeszt.
- Kezeli a policisztás ovárium szindrómát.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a mazsolás víz állítólagos előnyei magának a mazsolának (és a szőlőnek, amelyből származik) a lehetséges egészségügyi előnyein alapulnak. De hogy ezek közül az előnyök közül bármelyik átragad-e a főzött mazsolás vízre, azt nem vizsgálták.
Még anélkül is, hogy tudományos kutatással biztosat tudnánk, Culbertson szerint nem túl valószínű, hogy a mazsola egészségügyi előnyei a mazsolás vízben is megjelennek. “A mazsola nem oldódik jól, vagyis nem nagyon bomlik le a vízben” – osztja meg. “Tehát a tápanyagok túlnyomó többségének alacsony az oldhatósága, és valószínűleg nem kerülnek a vízbe”.
Amit a mazsolás víz nem ad számodra
A mazsolás víz rajongói azt fogják mondani, hogy a mazsolás víz magas C-vitamin-tartalmú. 50 mazsola elfogyasztása körülbelül 0,6 mikrogramm C-vitamint biztosít. Ez az ajánlott napi érték (DV) 1%-át jelenti.
De amikor mazsolás vizet készítessz, az valószínűleg elveszíti a C-vitamin nagy részét (ha nem az egészet). “A C-vitamin vízben oldódik, de nagy valószínűséggel elpusztul, amikor mazsolás vizet készítessz, mivel fel kell forralni” – magyarázza Culbertson. A mazsola tartalmaz némi rostot is, körülbelül 3% DV-t 50 mazsolában. De amikor mazsolás vizet készítünk, ez a rost a mazsolával marad, nem a vízzel.
Ami valószínűleg kiszivárog a mazsolából, az a cukor (legalábbis egy része). (Ne feledjük, a mazsolás víznek édes íze van.) Visszatérve az 50 mazsolás adag méretéhez, körülbelül 17 gramm cukorral számolhatunk. A mazsolás víz tápértékéről tudományos kutatások nélkül nehéz megmondani, hogy ebből a cukorból mennyi szabadul fel a mazsolás vízben. De nagy az esélye annak, hogy ha édes, akkor legalább némi ilyen cukrot tartalmaz.
A rost a cukor természetes ellenszere, amely segít megakadályozni, hogy a cukor felszívódjon a véráramba. De ne feledd azt sem, hogy a mazsolás vízben nem lesz rost. Így ezek a cukrok gyorsan bejutnak a véráramba. Ha pedig figyelsz a cukorbeviteledre, vagy olyan betegségben szenvedsz, mint a cukorbetegség, akkor óvakodj a mazsolás víztől.
Összefoglalva
Nincs okunk azt hinni, hogy a mazsolás víz veszélyes, vagy a legtöbb embernél kockázatos mellékhatásokat okozhat. (Kivéve, ha allergiás vagy a mazsolára – akkor ez rossz hír). Tehát, ha élvezed a mazsolás víz ízét, és van egy kamrád tele mazsolával, amit már nagyon szeretnél felhasználni, nem árt, ha felforralsz egy kis vizet, beledobsz néhány mazsolát, és iszol egyet.
” A mazsolás víz lényegében infúziós víz, így segíthet megváltoztatni a víz ízét, ha valami másra vágysz. Ha meg akarod inni, nem árthat” – nyugtat meg Culbertson. “De ne várd, hogy jelentős táplálkozási löketet kapsz tőle.”