Hogyan befolyásolja 7 különböző étel a testszagot?

Hogyan befolyásolja 7 különböző étel a testszagot?

A szokásos bűnösökön túl, mint a fokhagyma és a hagyma, az olyan ételek, mint a vörös hús, a hal és a fűszerek is okozhatnak bűzhatást.

Észrevetted már, hogy a fűszeres vagy csípős ételektől a testednek … nos, erős szaga van? Valószínűleg sejted, hogy egy adag fokhagymás kenyér vagy egy tál hagymaleves hatással van a leheletedre, de tudtad, hogy az étrendedben található más ételek is hatással lehetnek a tested szagára?

Talán tudod, hogy az izzadtság összefügg a testszaggal, de nem véletlen, hogy gyakran erősebb szagot érzel a hónaljadból és az ágyékod környékéről. Ez azért van, mert az apokrin verejtékmirigyek – amelyek a szőrtüszőkhöz kapcsolódnak – felelősek a hónaljhoz hasonló foltokért. Amikor az ezekből a mirigyekből származó izzadság összekeveredik a bőröd felszínén lévő baktériumokkal, onnan származik az illat.

És ez a szag felerősödhet vagy befolyásolható attól függően, hogy mit eszel – akár a fűszeres ételektől, amelyek miatt jobban izzadsz, akár a kénben gazdag ételektől, például a fokhagymától, amelyet a verejtékeddel szállítasz.

Dr. Christine Lee gasztroenterológus elmagyarázza ezt a jelenséget, valamint a különböző típusú ételeket és azt, hogy milyen hatással vannak a szagodra az elfogyasztásuk után.

Milyen élelmiszerek befolyásolják a testszagomat?

Alapvetően azok az élelmiszerek befolyásolják leginkább a testszagodat, amelyeknek magas a kénsavtartalmuk.

Íme, melyek azok az ételek, amelyek változásokat okozhatnak az illatodban, és miért:

Fűszerek

Az olyan fűszerek, mint a curry, a kömény és a görögszéna nagyot tudnak ütni, ha a nyelvhez és a fogakhoz tapadnak. Ezek a fűszerek nemcsak a leheleteden maradhatnak meg órákig, hanem a hajadon, a bőrödön és a ruhádon is megtapadhatnak. Ezek a fűszerek illékony vegyületeket is tartalmaznak, amelyek felszívódhatnak a véráramba, és a verejtékmirigyeken keresztül felszabadulhatnak, ami jellegzetes szagot eredményez.

Fokhagyma és hagyma

A szájhoz kapcsolódóan ezek a növényi rokonok közismert forrásai a rossz leheletnek. Egyeseknél az anyagcserét, a testhőt és az izzadást is fokozhatják. Dr. Lee elmagyarázza, hogy emiatt a bőrödön lévő baktériumok keveredhetnek az apokrin mirigyeken keresztül elválasztott izzadsággal, ami kellemetlen szag kialakulásához vezet.

Vörös hús

Ha a steak-vacsorák rajongója vagy, ez egy másik testszagforrás, amiről tudnod kell. Amikor vörös húst eszel, az izzadással szagtalan fehérjéket szabadíthatsz fel. “Amikor azonban ezek a fehérjék bőrbaktériumokkal keverednek, a szaguk felerősödik” – magyarázza Dr. Lee.

Keresztesvirágú zöldségek

Kedvenc zöldségeid is okozhatnak némi váratlan szagot. A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó és a karfiol kénsavat bocsátanak ki. Ezt az illatot az izzadság, a lehelet vagy a gázok felerősítik.

Spárga

Ha a spárga része a rendszeres vegetáriánus étrendednek, talán már észrevetted, hogy milyen hatással van a vizeletedre. Amikor a spárgában található spárgasavat a szervezeted megemészti, az kénsavvá alakul át. Ez erős kénes bűzt ad a vizeletednek. Mivel azonban mindenki másképp metabolizálja az élelmiszereket, nem mindenki fogja ezt tapasztalni. Ráadásul bizonyos esetekben bizonyos genetikai eltérések megakadályozhatják a szag észlelését.

Alkohol

Meglepő módon egy koktél a kedvenc bárodban vagy akár egy bor a vacsorához is okozhat némi nem kívánt szagot. Az alkohol ecetsavvá metabolizálódik, amely a bőr pórusain keresztül, valamint a leheleteden keresztül szabadul fel.

Halak

A génjeidtől függően a hal lehet az egyik olyan dolog, amely befolyásolja a testszagodat. Nagyon ritka esetekben a szervezetünk a tenger gyümölcsei által termelt kolin nevű mellékterméket halszagú trimetilaminná alakítja át. Ez a vegyület végighalad a szervezeten, és a leheletünkön vagy a bőrünkön keresztül szabadul fel.

A trimetilaminúriában szenvedő emberek azonban más ételek, például bab, brokkoli, karfiol, földimogyoró és szójatermékek halszagát is érzékelik. Ez a hihetetlenül ritka állapot azonban csak néhány száz embert érint, és a legtöbb ember aggodalom nélkül fogyaszthat halat.

A lényeg

Érdemes megjegyezni, hogy a testszagot más tényezők is befolyásolják, például a genetika, a személyes higiénia és bizonyos betegségek. Ha aggóddsz a testszagod miatt, érdemes felmérned az étrendedet, vagy beszélned kell egy egészségügyi szakemberrel, hogy kizárja az esetleges alapbetegségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük