Ez az étkezési terv csak hisztamin-intoleranciában szenvedők számára készült, és szoros ellenőrzést igényel a kezelőorvosod által.
Az alacsony hisztamin tartalmú diéta – akárcsak a DASH-diéta vagy a gasztroparézis diéta – nem az a fajta étkezési terv, amelyet azért próbálsz ki, mert néhány kilót szeretnél leadni. Ez egy orvosi kezelés, amelyet a hisztamin-intoleranciának nevezett állapothoz kapcsolódó tünetek csökkentésére terveztek. És ezt egy orvoscsoport segítségével végzed. Amanda Igel, MS, RD, LD, regisztrált dietetikus elmagyarázza.
Mi az az alacsony hisztamin tartalmú diéta?
Kezdjük azzal, hogy megértjük, mi is az a hisztamin. Talán már sejtheted, ha korábban antihisztaminokat kellett szedned.
„A hisztamin egy kémiai anyag a hízósejtjeidben, ami a fehérvérsejtek egy bizonyos típusa. A hisztamin segít az immunrendszernek reagálni az allergiát kiváltó tényezőkre” – magyarázza Igel. „Ha például allergiás vagy egy bizonyos ételre, a hisztamin felszabadul ezekből az immunsejtekből, hogy megvédje a szervezetet attól, amit fenyegetésként érzékel.”
A hisztamin számos különböző jelzést küld a szervezetnek, hogy elhárítsa az allergént. Megnyitja az ereket, miközben egyidejűleg összehúzza a légutakat és a gyomor-bél traktust (GI). Emellett nyálkát is kezd termelni – ezért folyik az orrod.
A szervezetünk természetes módon termel hisztamint. A legtöbb ételben, amit megeszünk, szintén van hisztamin, bizonyos mennyiségben. Elárasztanánk magunkat vele, de a szervezetünkben vannak olyan enzimek – a legfontosabb közülük a diamin-oxidáz (DAO) nevű enzim -, amelyek lebontják a hisztamint.
A hisztamin-intoleranciával élő embereknek ezekkel az enzimekkel van problémájuk. Nem tudjuk pontosan, miért történik ez. De azt tudjuk, hogy nem jó móka.
Hogy egyértelmű legyen, a hisztamin intolerancia nem allergia. Ez akkor történik, amikor túl sok hisztamin van a szervezetedben – több, mint amennyit a szervezeted kényelmesen el tud viselni. Ha a hisztaminszinted egy bizonyos küszöbérték fölé emelkedik, kellemetlen tüneteket kezdesz tapasztalni, mint például:
- Hasmenés vagy puffadás
- Hányinger és hányás
- Fejfájás
- Orrfolyás vagy orrdugulás
- Légszomj (nehézlégzés)
- Viszkető érzés
- Kiütés, csalánkiütés vagy kipirulás
- Fájdalmas menstruáció
- Alacsony vérnyomás (hipotenzió)
- Gyors vagy szabálytalan szívverés (aritmia)
- Az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata
A következő a helyzet: sokféle állapot okozhatja ezeket a tüneteket. És némelyikük elég súlyos. Ezért az alacsony hisztamin tartalmú diéta nem olyasmi, amire egyedül vállalkozhatsz.
„Az alacsony hisztamin tartalmú diéta kizárólag olyan embereknek való, akiknek tüneteik vannak, és akiknek kiterjedt gyomor- és bélrendszeri és allergiakutatáson vannak túl” – hangsúlyozza Igel.
A hisztamin-intolerancia úgynevezett kizárásos diagnózis: Ez az, ami az összes többi lehetőség feltárása és kizárása után maradt. Az orvosnak ki kell zárnia többek között a gyulladásos bélbetegséget (IBD), a cöliákiát és a hízósejtes rendellenességeket, például a masztocitózist és a hízósejt-aktivációs szindrómát (MCAS).
Vannak bizonyos gyógyszerek is, amelyek hisztamin-intoleranciát okozhatnak. És – hogy a dolgok még bonyolultabbá váljanak – a hisztamin-intolerancia egy másik alapbetegség mellékhatása is lehet. Lehetséges például, hogy Crohn-betegségben és hisztamin-intoleranciában is szenvedünk.
„Az alacsony hisztamin tartalmú diéta lényege, hogy korlátozzuk azokat az ételeket, amelyeknek természetes módon magasabb a hisztamin tartalma, valamint bizonyos ételeket, amelyek megnehezíthetik a DAO enzim munkáját” – magyarázza Igel. „Ez nem egy eliminációs diéta, ami azt jelenti, hogy nem próbálunk megszabadulni a világ összes hisztaminjától. Megpróbáljuk korlátozni a kitettséget, hogy az enzimeknek legyen esélyük legalább egy részét lebontani.”
A hisztamin intolerancia nem életveszélyes állapot. Kétségtelen, hogy világszerte vannak olyan hisztamin-intoleranciában szenvedő emberek, akiknek fogalmuk sincs róla, vagy tüneteiket más betegségeknek tulajdonítják. És az alacsony hisztamin tartalmú diéta nem kezeli a hisztamin intoleranciát. De – megfelelően végrehajtva – javíthatja az életminőséget.
„Senki sem akar hasmenéses lenni” – ismeri el Igel. „Senki sem akar szívdobogást vagy kiütéseket. Az alacsony hisztamin tartalmú diéta arról szól, hogy csökkentse ezeknek a tüneteknek a mindennapi életre gyakorolt hatását.”
Az alacsony hisztamin tartalmú étrend előnyei
A hisztamin-intolerancia ritka állapot. Jelenleg a szakértők úgy vélik, hogy az amerikai lakosságnak mindössze 1%-át érinti. A hisztaminszint azonban igen változó, ami rendkívül megnehezíti a betegség diagnosztizálását. Nagyon valószínű, hogy a számok magasabbak.
Most talán arra gondolsz, hogy „nekem is vannak ilyen tüneteim, talán ki kellene próbálnom egy alacsony hisztamin tartalmú diétát”. Ez nem jó ötlet, állítja Igel. Ez azért van így, mert a kizárásos diétával ellentétben – ahol kivágunk egy bizonyos típusú élelmiszert, és megnézzük, mi történik – az alacsony hisztamin tartalmú diéta sokkal speciálisabb. És rengeteg olyan élelmiszer van, amely tüneteket okoz.
„A hisztamin-intoleranciával élő emberek egyik nap ehetnek egy bizonyos ételt, a következőn pedig nem” – magyarázza Igel – ”Vagy esetleg bizonyos magas hisztamin tartalmú ételeket elviselnek, másokat viszont nem. A tünetek szezonálisak is lehetnek, mert a környezetben lévő allergének hatással vannak az elfogyasztott ételekre”.
Az igazi alacsony hisztaminszintű étkezési terv nem statikus. Alkalmazkodik az ember egyéni körülményeihez. Ezért fontos, jegyzi meg Igel, hogy az alacsony hisztamin tartalmú diéta során dietetikus vagy szakorvos felügyeljen téged.
„Figyelemmel kell kísérniük téged, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem vagy alultáplált vagy az alultápláltság veszélyének kitéve” – hangsúlyozza. „Az alacsony hisztamin tartalmú diéta nem a fogyásról vagy a korlátozásról szól. A kellemetlen tünetek csökkentéséről szól anélkül, hogy szükségtelenül korlátozná, mit eszik az ember. És ez egy kényes egyensúly.”
Mit kell szem előtt tartani az alacsony hisztamin tartalmú diéta során?
Ha rákeresel az „alacsony hisztamin tartalmú diétára”, az interneten rengeteg információt találsz arról, hogy milyen élelmiszereket kell korlátozni vagy kiiktatni. Ezek az információk néha helyesek lehetnek – de ezek a tanácsok nem úgy vannak személyre szabva, mintha megfelelő diagnózist kaptál volna.
„Könnyű belemenni a nyúl üregébe” – jegyzi meg Igel. „De ez nem segít. Mindenkinek van egy spektruma. A hisztamin-intoleranciában szenvedő emberek nagyon különböző küszöbértékekkel rendelkezhetnek abban a tekintetben, hogy mit tudnak és mit nem tudnak kezelni. És nincs jó módszer az ételek hisztaminszintjének mérésére”.
Íme néhány alapelv, amelyet az alacsony hisztamin tartalmú diétát folytató emberek általában követnek:
A friss, teljes értékű és feldolgozatlan élelmiszerek előnyben részesítendők.
Amikor erjesztjük, pácoljuk vagy érleljük az ételt, lehetővé tesszük a baktériumok számára, hogy lebontsák azt. Ez megemeli az élelmiszer hisztaminszintjét. A hisztamin-intoleranciában szenvedők valószínűleg jobban járnak a friss, csúcsfriss ételekkel. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás során a teljes értékű és feldolgozatlan élelmiszereket kell szem előtt tartani. És még akkor is gyakran fontos elkerülni bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a nagyon érett élelmiszereket.
A kerülendő élelmiszerek közé tartoznak például a következők:
- Alkohol (bor, sör és pezsgő)
- Érlelt vagy feldolgozott húsok (kolbász, felvágott és szalonna)
- Érlelt, füstölt, pasztőrözetlen és kék sajtok
- Erjesztett élelmiszerek (kimchi, kefir és savanyú káposzta)
- Konzerv, pácolt, sózott, szárított, füstölt vagy savanyított élelmiszerek
- Zöldségek (paradicsom, padlizsán és spenót)
- Trópusi gyümölcsök (ananász, banán, papaya és citrusfélék)
- Nem frissen fogott, fagyasztott halak vagy kagylók (például makréla-, tonhal-, szardínia- vagy heringkonzerv)
- Eper
- Diófélék és földimogyoró
- Hüvelyesek (lencse és bab)
- Szójatermékek
- Édesgyökér
- Csokoládé
- Adalékanyagok (például színezékek és tartósítószerek)
Tisztázzuk, hogy ez a lista nem teljes. Minden élelmiszer tartalmaz némi hisztamint, így az alacsony hisztamin tartalmú diéta korlátozási szintje egyénenként változik, a tünetek jellegétől és a személyes hisztamin küszöbtől függően.
Az élelmiszerek tárolása is számít
Az élelmiszereket úgy kell tárolni, hogy a lehető legkisebb legyen a baktériumok termelődése. Ez azt jelenti, hogy a hűtés és a fagyasztás a megfelelő megoldás. A konzervek és a polcon tárolható élelmiszerek általában nem ajánlottak az alacsony hisztamin tartalmú diétában.
Főzz magadnak
Az alacsony hisztamin tartalmú étrendben nem csak az számít, hogy mit eszel. Ugyanilyen fontos az is, hogy hogyan készíted el. A grillezés például több hisztamint termel, mint a párolás vagy a főzés. Az étteremben való étkezés nehéz lehet az alacsony hisztamin tartalmú diéta mellett, mivel nem tudod ellenőrizni az ételben használt összetevőket, még kevésbé a tárolási vagy elkészítési technikákat.
Vezess étkezési naplót
Ahogy korábban említettük, a hisztamin-intoleranciával élők nincsenek ugyanabban a helyzetben, mint az olyan betegséggel élők, mint például a cöliákia, akik minden alkalommal megbetegszenek, amikor gluténtartalmú ételt fogyasztanak. A hisztamin-intoleranciában szenvedő személy másképp fog reagálni ugyanarra az ételre, attól függően, hogy hol van a hisztaminszintje. Ezért fontos, hogy étkezési naplót használjunk, hogy nagyon gondosan nyomon kövessük, mit és mennyit eszünk – és a nap folyamán jelentkező tüneteket.
Kinek kell kerülnie az alacsony hisztamin tartalmú diétát
Amint arra már bizonyára rájött, az alacsony hisztamin tartalmú étkezési terv rendkívül korlátozó. Ez nem jó ötlet mindenkinek, aki hisztamin intoleranciában szenved.
„Ha a kórtörténetedben már előfordult étkezési rendellenesség, vagy ha étkezési rendellenességet diagnosztizáltak nálad, akkor a legjobb, ha olyan dolgokkal kezeled a tüneteidet, mint az orvosi antihisztaminok vagy a helyi szteroidok” – javasolja Igel. Ha a valódi cél (a tünetek kezelése) helyett az összes megszorításra összpontosítunk, az kiválthat egy evészavar visszaesést, vagy lehetővé teheti, hogy először alakuljon ki evészavar.
Ne feledd! Az alacsony hisztamin tartalmú diéta nem fogyókúra – ha valamire, akkor az erőfeszítéseidnek arra kell irányulniuk, hogy táplált maradj és megtartsd a súlyodat.