A napraforgómag számos egészségügyi előnye

Ezek az apró, de hatalmas magvak segíthetnek a rák és a gyulladás elleni küzdelemben, és támogatják a pajzsmirigy egészségét.

Vásárolhatsz napraforgómagot hántolva vagy héjában. Mindkét módon nagyszerű, de úgy gondoljuk, hogy a héj kielégítő reccsenése valahogy még jobb ízűvé teszi a benne lévő diós magot.

A napraforgómag a napraforgóból (Helianthus annuus) származik. A legtöbb termesztett napraforgót napraforgóolaj előállítására használják, és csak bizonyos fajtákat nevelnek étkezési célra

“A napraforgómagban rengeteg tápanyag van” – mondja Gillian Culbertson, RD, LD, regisztrált dietetikus. “Ráadásul nagyon finomak. Imádom őket saláták és joghurtok feltétjeként, és természetesen a magmixekben is klasszikusnak számítanak.”

Culbertson megosztja a napraforgómag csodálatos egészségügyi előnyeit.

Jót tesz a napraforgómag?

A legtöbb mag és dióféle tele van tápanyagokkal, de a napraforgómag különösen lenyűgöző. “Még nagyobb mennyiségben tartalmaznak bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat és egészséges zsírokat, mint más magvak” – mondja Culbertson

“Ez az egyik legtáplálóbb élelmiszer, amit ehetsz. És néhány előnyük, például az egészséges pajzsmirigyműködés támogatása, némileg egyedülálló.”

A napraforgómag egészségügyi előnyei

A napraforgómag kiváló forrása az olyan antioxidánsoknak, mint az E-vitamin, az egészséges zsíroknak, a B-vitaminoknak, a réznek és más ásványi anyagoknak.

Olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek harcolnak a rák ellen, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, támogatják a pajzsmirigy egészségét és csökkentik a gyulladást.

Íme a napraforgómag fogyasztásának öt legfontosabb előnye:

1. Rákellenes tápanyagokat biztosít

Egészséges életmóddal számos rákos megbetegedést megelőzhetsz. A tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása az egyik legfontosabb lépés, amit megtehetsz a rák kockázatának csökkentése érdekében.

A napraforgómag gazdag forrása az olyan antioxidánsoknak, mint az E-vitamin és a flavonoidok. „Az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök károsodását, amelyek rákos elváltozásokhoz vezethetnek a sejtjeinkben” – jegyzi meg Culbertson.

Az erőt adó magvak tele vannak jótékony, többszörösen telítetlen zsírsavakkal is. A tanulmányok a konjugált linolsavat (CLA) rákellenes zsírsavként azonosítják. A CLA-t számos élelmiszerben megkaphatod. De a napraforgómagnak van a legmagasabb CLA-tartalma a legtöbb más maghoz, például a szezámmaghoz, a lenmaghoz és a mogyoróhoz képest.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a sok E-vitamin táplálékkal (és nem étrend-kiegészítőkkel) történő bevitele véd a rák ellen. „A napraforgómag az egyik legjobb E-vitaminforrás” – mondja Culbertson. „1 csésze (kb. 45 gramm) héj nélküli magban a napi E-vitamin-szükséglet több mint 100%-át megkapjuk.” (De győződjön meg róla, hogy feltöri a héját, és csak a magot eszi meg – a héj nem ehető.)

2. Elősegíti az egészséges szívet

A napraforgómagban található E-vitamin nem csak a rák ellen küzd. Segít csökkenteni a gyulladást is, ami a szívbetegségek egyik kockázati tényezője. Emellett tanulmányok szerint csökkenti az LDL („rossz”) koleszterinszintet, az összkoleszterinszintet és a triglicerideket.

„A napraforgómagok fitoszteroloknak nevezett vegyületeket tartalmaznak” – osztja meg Culbertson. „Ezek megakadályozzák, hogy a szervezeted további koleszterint szívjon fel, így egy újabb módot biztosítanak arra, hogy a koleszterinszámodat egészséges tartományban tartsd.”

Mit jelent mindez? Nagyszerű dolgokat a szívednek. „A gyulladás és a magas koleszterinszint egyaránt hozzájárul az artériák megkeményedéséhez, vagyis az érelmeszesedéshez” – magyarázza Culbertson. „A napraforgómag tehát valóban szívbarát étel.”

3. Támogatja a pajzsmirigy egészségét

„A pajzsmirigyzavarok nagyon gyakoriak” – mondja Culbertson. „És valóban pusztítást végezhetnek az életedben és a jólétedben.”

A pajzsmirigyed a tested számos funkciójában szerepet játszik, többek között:

  • A csontok karbantartása
  • Sejtnövekedés
  • Emésztés
  • Szívműködés
  • Az anyagcsere

Az elegendő jód és szelén bevitele kritikus a pajzsmirigy egészségéhez. Egy csésze napraforgómag körülbelül 24 mikrogramm szelént biztosít, ami a napi szükséglet 35%-át teszi ki.

4. Küzd a gyulladások ellen

A „gyulladás” egy olyan szó, amelyet sokszor emlegetnek, és nem véletlenül. A krónikus gyulladás és a súlyos betegségek közötti kapcsolat jól ismert. Olyan állapotok kockázati tényezője, mint például:

  • Allergia
  • Artritisz
  • Rák
  • Szív- és érrendszeri betegségek
  • Cukorbetegség
  • Stroke

A napraforgómag rendszeres fogyasztása egyszerű módja lehet a vérben lévő C-reaktív fehérje szintjeként mért gyulladás csökkentésének. Egy nagyszabású vizsgálatban a kutatók összehasonlították azokat az embereket, akik hetente legalább ötször ettek magvakat (köztük napraforgómagot), azokkal, akik nem ettek magvakat. A magokat fogyasztóknak 32%-kal alacsonyabb volt a C-reaktív fehérje értéke, mint a magokat nem evők csoportjának.

5. Megakadályozza az izomgörcsöket

A napraforgómag számos alapvető ásványi anyagban gazdag. Ezek közül kettő, a magnézium és a pantoténsav nagyszerűen távol tartja az izomgörcsöket.

„A magnézium vagy a pantoténsav hiánya izomgörcsökhöz és görcsökhöz vezethet” – mondja Culbertson. „Fontos azonban megjegyezni, hogy a pantoténsav hiánya nagyon ritka, és általában csak súlyos alultápláltság vagy ritka örökletes anyagcserezavar esetén fordul elő. De 1 csésze napraforgómag 150 milligramm magnéziumot és fél milligramm pantoténsavat biztosít. Ez a napi magnéziumszükséglet 37%-a és a napi pantoténsavszükséglet 5%-a.”

A napraforgómagot pedig könnyű beilleszteni az étrendbe. Rágcsáld őket sima formában, dobj belőlük a zabpelyhedbe vagy a salátádba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük