Az áfonya top10 egészségügyi előnye

Az áfonya top10 egészségügyi előnye

A “szuperélelmiszerként” emlegetett áfonya vajon megfelel az egészségre vonatkozó hírverésnek? Jo Lewin és Kerry Torrens regisztrált táplálkozási szakértők megvizsgálják e bogyós gyümölcsök étrendi előnyeit.

Mi az áfonya?

Az áfonya (vaccinium myrtillus) volt az egyik első élelmiszer, amelyet “szuperélelmiszernek” neveztek. A világ különböző régióiban számos fajtája terem; a bogyók fürtökben nőnek a dús bokrokon, és különböző méretűek lehetnek. A termesztett áfonya édesebb, mint a vadon termő bogyók; azonban mindegyiknek ugyanaz a jellegzetes mélykék-lila színe, vékony, áttetsző héja és apró magjai vannak.

Olvass tovább, hogy felfedezd az áfonya egészségügyi előnyeit:

  • Potenciális egészségvédő előnyök
  • Segíthet a vérnyomás kezelésében
  • Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
  • Segíthet a vércukorszint szabályozásában
  • Segíthet a szem egészségének fenntartásában
  • Támogathatja az immunitást
  • Csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket
  • Enyhítheti a húgyúti fertőzések tüneteit
  • Csökkentheti a testmozgás utáni izomkárosodást
  • Elősegítheti az egészséges öregedést

Az áfonya fogyasztásának előnyei

  • 80g áfonya tartalmaz:
  • 32 kcalt/135KJ
  • 0,7g fehérjét
  • 0,2g zsírt
  • 7,3g szénhidrátot
  • 1,2g rostot
  • 53mg káliumot
  • 0,75mg E-vitamint
  • 5mg C-vitamint

Az áfonya top10 egészségügyi előnye 2

Mi az áfonya 10 legfontosabb egészségügyi előnye?

Védelmet nyújthat

Az áfonya az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú az általánosan fogyasztott gyümölcsök és zöldségek közül. Ezt jellemzően ORAC-értéknek nevezik. Rendkívül gazdagok a természetben előforduló növényi vegyületekben, az úgynevezett fitokémiai anyagokban, például ellagsavban és antocianidinekben. Ezek a fitokemikáliák felelősek a bogyó kék, indigó és vörös színéért. Védő tulajdonságaik miatt is széleskörűen kutatták őket.

Segíthet a vérnyomás kezelésében

Kutatások kimutatták, hogy a bogyós gyümölcsökben található antocianidinek támogathatják a szív- és érrendszer működését. Úgy tűnik, hogy ezt azáltal érik el, hogy támogatják az erek egészségét és csökkentik az öregedéssel járó artériás merevséget. Ez különösen hasznos a menopauza utáni nők számára.

Segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát

Az áfonyában található fitokemikáliák a vérnyomás kezelésének elősegítése mellett a koleszterin oxidatív károsodásának megelőzésében is szerepet játszanak. Megfigyelési tanulmányok arra is utalnak, hogy az antocianidokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a szívroham kockázatát. További vizsgálatokra van azonban szükség ezen eredmények megerősítéséhez.

Segíthet a vércukorszint szabályozásában

Az áfonya alacsony cukortartalmú és jó rostforrás, ezért alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez, valamint magas flavonoidtartalma hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához, ami fontos a vércukorszint szabályozásához.

Segíthet a szem egészségének megőrzésében

Az áfonya rendszeres fogyasztása javíthatja a látást és védelmet nyújthat az időskori makuladegeneráció ellen. Ez feltehetően a szem jobb vér- és oxigénellátásának, valamint antioxidáns védelmének köszönhető, amely segíthet csökkenteni a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának valószínűségét.

Támogathatja az immunrendszer egészségét

A fitokemikáliákban, vitaminokban és rostokban gazdag áfonya támogatja a bélrendszer egészségét, amely immunrendszerünk 70 százalékának ad otthont. Kutatások bizonyítják, hogy jótékony hatással van a bélmikrobiótára, a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok közösségére, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer indukciójában és képzésében.

Csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket

Tanulmányok szerint az áfonya polifenol- és rosttartalma segíthet enyhíteni a bélrendszeri tüneteket és javíthatja az általános közérzetet azoknál, akik bélrendszeri rendellenességekből eredő hasi tünetekkel küzdenek.

Enyhítheti a húgyúti fertőzés tüneteit

Sokan fordulnak a bogyós gyümölcsökhöz, például az áfonyához, hogy megelőzzék a húgyúti fertőzéseket (UTI). Az áfonya hasonló vegyületeket tartalmaz, mint a tőzegáfonya. Ezek a vegyületek segíthetnek megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzésért felelős baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán; ez azonban nem minden ember esetében hatékony, és a vizsgálatok szerint más mechanizmusok is szerepet játszhatnak.

Csökkentheti az edzés utáni izomkárosodást

A megerőltető fizikai aktivitás vagy edzés fájdalmat és gyulladást okozhat. Az áfonya fogyasztása például egy turmixban egy ilyen esemény előtt és után segíthet a regenerálódás elősegítésében és a gyulladásos markerek csökkentésében.

Elősegítheti az egészséges öregedést

Számos tanulmány arra utal, hogy mind az egész áfonya, mind a gyümölcslé, mind a koncentrált porított forma segíthet csökkenteni az oxidatív károsodást. Az ilyen károsodás a mindennapi élet elkerülhetetlen része, de az öregedés és a betegségek kialakulásának egyik fő mozgatórugója.

Az áfonya mindenki számára fogyasztható?

Az áfonya, valamint az olyan gyümölcsök, mint az alma, az őszibarack, az avokádó és a málna, természetes vegyi anyagokat, úgynevezett szalicilátokat tartalmaznak. Egyesek érzékenyek ezekre a vegyületekre, és allergiás reakciót, például bőrkiütést és duzzanatot tapasztalhatnak.

Ha aggódik az ételallergiák miatt, kérjük, forduljon háziorvosához vagy regisztrált dietetikusához útmutatásért.

Az áfonya jót tesz neked?

A tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú áfonya értékes kiegészítője az étrendednek, feltéve, hogy nem vagy allergiás a gyümölcsre. Élvezd frissen, amikor szezonja van, vagy próbáld ki fagyasztva vagy akár aszalva is.

Termékajánlás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük