A “szuperélelmiszerként” emlegetett áfonya vajon megfelel az egészségre vonatkozó hírverésnek? Jo Lewin és Kerry Torrens regisztrált táplálkozási szakértők megvizsgálják e bogyós gyümölcsök étrendi előnyeit.
Mi az áfonya?
Az áfonya (vaccinium myrtillus) volt az egyik első élelmiszer, amelyet “szuperélelmiszernek” neveztek. A világ különböző régióiban számos fajtája terem; a bogyók fürtökben nőnek a dús bokrokon, és különböző méretűek lehetnek. A termesztett áfonya édesebb, mint a vadon termő bogyók; azonban mindegyiknek ugyanaz a jellegzetes mélykék-lila színe, vékony, áttetsző héja és apró magjai vannak.
Olvass tovább, hogy felfedezd az áfonya egészségügyi előnyeit:
- Potenciális egészségvédő előnyök
- Segíthet a vérnyomás kezelésében
- Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
- Segíthet a vércukorszint szabályozásában
- Segíthet a szem egészségének fenntartásában
- Támogathatja az immunitást
- Csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket
- Enyhítheti a húgyúti fertőzések tüneteit
- Csökkentheti a testmozgás utáni izomkárosodást
- Elősegítheti az egészséges öregedést
Az áfonya fogyasztásának előnyei
- 80g áfonya tartalmaz:
- 32 kcalt/135KJ
- 0,7g fehérjét
- 0,2g zsírt
- 7,3g szénhidrátot
- 1,2g rostot
- 53mg káliumot
- 0,75mg E-vitamint
- 5mg C-vitamint
Mi az áfonya 10 legfontosabb egészségügyi előnye?
Védelmet nyújthat
Az áfonya az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú az általánosan fogyasztott gyümölcsök és zöldségek közül. Ezt jellemzően ORAC-értéknek nevezik. Rendkívül gazdagok a természetben előforduló növényi vegyületekben, az úgynevezett fitokémiai anyagokban, például ellagsavban és antocianidinekben. Ezek a fitokemikáliák felelősek a bogyó kék, indigó és vörös színéért. Védő tulajdonságaik miatt is széleskörűen kutatták őket.
Segíthet a vérnyomás kezelésében
Kutatások kimutatták, hogy a bogyós gyümölcsökben található antocianidinek támogathatják a szív- és érrendszer működését. Úgy tűnik, hogy ezt azáltal érik el, hogy támogatják az erek egészségét és csökkentik az öregedéssel járó artériás merevséget. Ez különösen hasznos a menopauza utáni nők számára.
Segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát
Az áfonyában található fitokemikáliák a vérnyomás kezelésének elősegítése mellett a koleszterin oxidatív károsodásának megelőzésében is szerepet játszanak. Megfigyelési tanulmányok arra is utalnak, hogy az antocianidokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a szívroham kockázatát. További vizsgálatokra van azonban szükség ezen eredmények megerősítéséhez.
Segíthet a vércukorszint szabályozásában
Az áfonya alacsony cukortartalmú és jó rostforrás, ezért alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez, valamint magas flavonoidtartalma hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához, ami fontos a vércukorszint szabályozásához.
Segíthet a szem egészségének megőrzésében
Az áfonya rendszeres fogyasztása javíthatja a látást és védelmet nyújthat az időskori makuladegeneráció ellen. Ez feltehetően a szem jobb vér- és oxigénellátásának, valamint antioxidáns védelmének köszönhető, amely segíthet csökkenteni a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának valószínűségét.
Támogathatja az immunrendszer egészségét
A fitokemikáliákban, vitaminokban és rostokban gazdag áfonya támogatja a bélrendszer egészségét, amely immunrendszerünk 70 százalékának ad otthont. Kutatások bizonyítják, hogy jótékony hatással van a bélmikrobiótára, a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok közösségére, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer indukciójában és képzésében.
Csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket
Tanulmányok szerint az áfonya polifenol- és rosttartalma segíthet enyhíteni a bélrendszeri tüneteket és javíthatja az általános közérzetet azoknál, akik bélrendszeri rendellenességekből eredő hasi tünetekkel küzdenek.
Enyhítheti a húgyúti fertőzés tüneteit
Sokan fordulnak a bogyós gyümölcsökhöz, például az áfonyához, hogy megelőzzék a húgyúti fertőzéseket (UTI). Az áfonya hasonló vegyületeket tartalmaz, mint a tőzegáfonya. Ezek a vegyületek segíthetnek megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzésért felelős baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán; ez azonban nem minden ember esetében hatékony, és a vizsgálatok szerint más mechanizmusok is szerepet játszhatnak.
Csökkentheti az edzés utáni izomkárosodást
A megerőltető fizikai aktivitás vagy edzés fájdalmat és gyulladást okozhat. Az áfonya fogyasztása például egy turmixban egy ilyen esemény előtt és után segíthet a regenerálódás elősegítésében és a gyulladásos markerek csökkentésében.
Elősegítheti az egészséges öregedést
Számos tanulmány arra utal, hogy mind az egész áfonya, mind a gyümölcslé, mind a koncentrált porított forma segíthet csökkenteni az oxidatív károsodást. Az ilyen károsodás a mindennapi élet elkerülhetetlen része, de az öregedés és a betegségek kialakulásának egyik fő mozgatórugója.
Az áfonya mindenki számára fogyasztható?
Az áfonya, valamint az olyan gyümölcsök, mint az alma, az őszibarack, az avokádó és a málna, természetes vegyi anyagokat, úgynevezett szalicilátokat tartalmaznak. Egyesek érzékenyek ezekre a vegyületekre, és allergiás reakciót, például bőrkiütést és duzzanatot tapasztalhatnak.
Ha aggódik az ételallergiák miatt, kérjük, forduljon háziorvosához vagy regisztrált dietetikusához útmutatásért.
Az áfonya jót tesz neked?
A tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú áfonya értékes kiegészítője az étrendednek, feltéve, hogy nem vagy allergiás a gyümölcsre. Élvezd frissen, amikor szezonja van, vagy próbáld ki fagyasztva vagy akár aszalva is.